WazzEngland

Saját kis szenvedéseim, faszságaim, élményeim Angliában! Sok-sok fotóval illusztrálva, marhaságokkal fűszerezve!

Friss topikok

  • justStevee: @diggerdriver: neked szabad ha tetszik ;) (2013.11.20. 11:28) Szigorúan felnőtt tartalom!!!!
  • justStevee: @k3y: köszi az infót ránézek htmlben és ha megvan ez a sor akkor kijavítom :D remélem meglesz mert... (2013.07.31. 22:12) Nehéz a modellek élete...
  • justStevee: @k3y: köszi az infót :D Újabb dolgot tudtam meg :D Bevallom el se tudtam képzelni hogyan működhet ... (2013.07.31. 09:28) Sokminden és Isle of Wight
  • justStevee: @ChristineK: Gyönyörű és érdekes hely. Hogy bővített bemutatás mikor lesz azt nem tudom mert most... (2013.06.23. 21:25) New Forest
  • justStevee: @ChristineK: Szia! Örülök, hogy tetszik :D És nem kell tőlem semmit se akarni :D fogok írni csak ... (2013.06.18. 12:09) Gyorspost

Bolt hegyek, hova legyek..

2013.02.06. 22:49 justStevee

Na ha már úgyis emigráns lettem, akkor úgy érzem kötelességem segíteni azoknak akik szintén emigráláson törik a fejüket. Ráadásul Angliát vennék célba. Bár a híreket olvasva eléggé rezeg a léc. ... a jelenlegi kormánynak "habzik a szája" a sok bevándorló miatt. Ígéretet is tettek, ha ők maradnak kormányon akkor 2017-ben népszavazás lesz arról, hogy UK továbbra is maradjon EU tag vagy sem. Jelenleg a kilépést a lakosok 70%-a támogatja és támogatja a bevándorlás korlátozását is... az angolok munkanélküliségét a sok bevándorlóra vezetik vissza (arról szó sincs, hogy az angolok nagyon nagy része lusta, és erősen kerüli a munkát. ... ) de ezt nem az én tisztem megítélni és amúgy sem szeretem a politikát. .. engem hagyjanak békén dolgozni azt csókolom :)

Na de nem politizálni akartam ezt csak úgy megemlítettem. ... inkább hasznos dolgokról írnék amik itt vannak.

A tömegközlekedésről és az Oyster cardról már írtam korábban, most írnék arról hogy működnek az ellenőrök, milyen érdekesség van a buszok számozásában, milyen magukon az eszközökön az információ szolgáltatás, stb.

Az ellenőrök (ez villamos esetén igaz) elég nagy csoportokban járnak. Villamoson gyakran előfordulhat hogy egyszerre 4-5 ellenőr is felszáll, de nagyon ritkán csak 1. Van egy frankó kis kütyüjük amit hozzáérintenek az Oyster cardhoz és 1 másodperc alatt megmondja, hogy érvényes-e vagy sem. Nem nagyképűsködnek, kivagyiskodnak. .. szépen illedelmesen megkérnek, hogy mutasd meg majd ellenőrzés után megköszönik... ha nincs érvényes jegyed, vagy nem érvényesítetted az Oystered akkor szépen megkérnek, hogy a következő megállóban szállj le velük, ahol majd elkérik az adataid, hogy egy szép 80 £-os csekket küldhessenek... nagyon jól dolgoznak együtt a rendőrökkel. ... sokszor van, hogy mire a következő megállóban leszállnak a delikvenssel már ott várja őket 2-6 rendőr (nem elírás van hogy tényleg egy kisebb rendőr csoport vár a megállóban, de ők is teljesen normálisak)

A villamosokon nincs balhé ami annak köszönhető, hogy rendesen be vannak kamerázva (egy villamoson ami 2 szerelvényből áll van vagy 10 kamera minimum) illetve vannak "villamos őrök" (fingom sincs mi a hivatalos megnevezésük) akik felszállnak (egyenruha van rajtuk, láthatósági mellény) azt nem figyeltem meg van-e náluk bármilyen kényszerítő eszköz. .. vegigsétálnak a villamoson majd utaznak 1-2 megállót és leszállnak. Illetve sokszor van, hogy rendőrök szállnak fel és ők is utaznak pár megállót. Mondjuk az utasközönség rettenetes kulturálatlan. Rohadt nagy szemetet hagynak maguk után. .. de furcsa kettősség van, mert viszont nincs tolakodás, mindenki kivárja, hogy leszálljanak és csak utána szállnak fel.

Az utastájékoztatás a buszon és villamoson is nagyon jó. Az elektromos táblákon kívül ( busz esetén a járatszámot, a végcélt és az aktuálisan következő megállót jelzi ki, villamosnál a végcélt, következő megállót illetve az aktuális megállót ahol éppen megáll jelzi ki) hanggal is folyamatosan közli ezeket. Illetve villamoson felhívja a figyelmet, ha csomópont következik, ott milyen irányokba lehet átszállni, ne felejtsük el érvényesíteni az Oysterünk, használjuk a kapaszkodókat, ne hagyjuk fent a dolgainkat a villamoson... szóval egész korrekt.

A buszok számjelzése viszont vicces, erre két általam használt buszt hozok fel példának. A 131-est nem úgy mondja be, hogy onehundredthirtyone hanem one-three-one, a 411-est meg nem fourhundred and eleven hanem four a eleven... nem tudom miért így de egy 3 jegyű számot se mondanak ki úgy ahogy használják az emberek.

Most hirtelen ennyi az tömegközlekedésről, ha valakinek van kérdése, vagy nem tiszta valami nyugodtan kérdezzen rá.

Tömegközlekedés után essen pár szó a boltokról. Nem állok neki mindet egyesével kivesézni, amelyik valamiért több említést érdemel arról pár mondatban szólok de inkább nagy általánosságban írnék.

Rettenetesen sok fajta élelmiszer bolt van. A Tesco, Lidl, Aldi otthon is ismerős, viszont mivel a Tesco itt hazai pályán van így van pár nagyon jó minőségű saját márkás terméke ;) az árai hasonlóan jók mint otthon. Viszont itt a saját márkás termékek nem az a kék fehér egyencsomagolásúak mint otthon. Ezen kívül említésre méltó illetve találkoztam vele: Sainsbury's, Morrisons, Marks & Spencer (ez is élelmiszer) ASDA (ez is jó árakkal dolgozik és szintén van pár jóféle saját márkás cucca), Iceland(a fő profilja fagyasztott termékek lenne, abból nagyon nagy választék van, de itt is minden megtalálható mint egy átlag boltban)... biztos van még de én azzal vagy nem találkoztam vagy nem hallottam és most nem állok neki csak azért netet bújni, hogy az összes létező boltot leírhassam :) mindenki megtalálja az ízlésének és pénztárcájának való boltot.

A boltok linkjei:

Tesco: www.tesco.com/

Lidl: www.lidl.co.uk/cps/rde/xchg/lidl_uk

Aldi: aldi.co.uk/

Sainsbury: www.sainsburys.co.uk/sol/index.jsp

Sainsburys.jpg

Morrisons: www.morrisons.co.uk/

morrisons 4.jpg

Marks & Spencer: www.marksandspencer.com/Simply-MS-MS-Foodhall-Food-Wine/b/1753413031

m&sfood.jpg

ASDA: asda.co.uk/

asda.jpg

Iceland: www.iceland.co.uk/

iceland.jpg

A Sportsdirectet kiemelném (ez Magyarországon is érhető online formában, magyar felülettel és szállítanak is kis hazánkba) ruházattal,sport ruházattal, sportszerekkel foglalkozik legfőképpen. De valami hihetetlen árakkal dolgozik, még magyar pénztárcához mérten is. 2 dolog van ami kiemelkedővé teszi: folyamatos 30-50-70%-os akciókkal árulja a termékeit, nem valami no name fosokat árul, hanem minőségi márkás cuccokat. A teljesség igénye nélkül: Adidas, Nike, Puma, Lonsdale, Everlast, No Fear, Slazenger, Lee Cooper stb. Az ember havonta frissíthet a ruhatárán, cipőin, mert nem terheli meg. 100 £-ból nagyon komoly bevásárlást lehet rendezni.

Sportsdirect: http://www.sportsdirect.com/

sportsdirect.jpg

A Jessopsról már sajnos csak múlt időben beszélhetek, mert megszűnt, de a fotósok álom boltja, hatalmas választékkal és nagyon barátságos árakkal.

Argos: na ez egy érdekes cucc. Itt mindent árulnak. A konyhai felszereléstől kezdve, az elektronikai termékeken át, az ékszerig mindent. A bolt érdekessége, hogy ez egy "offline-online" bolt. Megpróbálom értelmesen elmagyarázni. Bemész a boltba és a hagyományos boltokkal ellentétben nem ki van pakolva minden polcokra (csupán pár dolog, a teljes kínálathoz képest nevetséges mennyiség) hanem vannak asztalok ahol több száz oldalas katalógusok és érintő képernyők vannak. Ezekben tudsz válogatni a termékek között (az érintőképernyős terminálon le tudod ellenőrizni, hogy az adott boltban van e a termékből, illetve név, terméktípus, termékszám alapján keresni) amit szeretnél megvenni annak a termékszámát és darabszámát felírod egy listára (ezek is az asztalon vannak, íróeszközzel együtt) Miután felírtad őket, odaballagsz a pulthoz. Az eladó visszakérdez minden tételre, hogy tényleg azt szeretnéd-e és abban a mennyiségben. Elkészül a blokkod, fizetsz majd átfáradsz egy "várakozó pontra" és itt figyeled a kijelzőn, hogy mikor jön a Te megrendelésed. A megrendelésed száma és hogy melyik összekészítő pulton tudod átvenni szerepel a blokkon, ezt a legtöbb esetben a pénztáros jó fej módon be is karikázza. Mikor látod, hogy te jössz, odafáradsz a pulthoz, és megkapod a termékeid amit szatyorba raknak. Először azt se tudtam ki kivel van mikor bementem. Néztem, hogy mi a f@sz ez a kevés termék, mikor neten hatalmas a választék. De okos voltam és ellestem, hogy is van ez. Szerintem hatalmas ötlet, bár az hiányzik, hogy a termékek szinte 99%-át nem tudod élőben megnézni vásárlás előtt.

Argos: www.argos.co.uk/static/Home.htm

argos1-big.jpg

Currys: ez egy elektronikai cuccokkal foglalkozó bolt, számítástechnika, szórakoztat elektronika, mobilkommunikáció és hasonlók illetve kompakt fotómasinák és pár nagyon alap DSLR. Ha az ember jól körül néz itt is tud jó áron kifogni dolgokat.

Curry's: www.currys.co.uk/gbuk/index.html

Currys-&-PC-World-2-in-1-2.jpg

CEX: ez egy tök jó hely. Ha van olyan DVD-d, zenei cd-d, konzol játékod, konzolod, laptopod, tableted, telefonod, fényképezőgéped, stb. Akkor azt itt pénzé teheted illetve beszámíttathatod egy itteni termék vásárlására. Az összes itteni termék azokból áll amiket már valaki más behozott, tehát zsír új terméket nem tudsz vásárolni, ha csak valaki nem olyat hozott be. Viszont minden itt vásárolt termékre 12 hónap garancia jár.

CEX: www.webuy.com

Cex_brighton.jpg

Phones4u és Carphonewarehouse: ezek hivatalos mobil dílerek :) mobiltelefont, tabletet, mobiltelefon kiegészítőket vásárolhatsz náluk. Ami még az érdekességük, hogy előfizetéses telefont is tudsz vásárolni. Az összes mobilszolgáltató ajánlata megtalálható náluk. És itt nem kell szarozni, a személyes adataidra van szükség, végeznek egy credit checket és 5-10 után már sétálhatsz ki az új előfizetéses telefonoddal.

Phones4u: www.phones4u.co.uk/

Phones4U.JPG

Carphonewarehouse: www.carphonewarehouse.com/

d756f0d84e8f044f1ef05d431401156d.jpg

Azt hiszem ennyi. Legalábbis nem jut eszembe más bolt amit megemlítenék, de ha később lesz akkor egy újabb postban majd megemlékezek azokról. Mára ennyi, remélem tartalmasra, érthetőre és hasznosra sikeredett a post.    

A bejegyzés trackback címe:

https://wazzengland.blog.hu/api/trackback/id/tr35066640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása