WazzEngland

Saját kis szenvedéseim, faszságaim, élményeim Angliában! Sok-sok fotóval illusztrálva, marhaságokkal fűszerezve!

Friss topikok

  • justStevee: @diggerdriver: neked szabad ha tetszik ;) (2013.11.20. 11:28) Szigorúan felnőtt tartalom!!!!
  • justStevee: @k3y: köszi az infót ránézek htmlben és ha megvan ez a sor akkor kijavítom :D remélem meglesz mert... (2013.07.31. 22:12) Nehéz a modellek élete...
  • justStevee: @k3y: köszi az infót :D Újabb dolgot tudtam meg :D Bevallom el se tudtam képzelni hogyan működhet ... (2013.07.31. 09:28) Sokminden és Isle of Wight
  • justStevee: @ChristineK: Gyönyörű és érdekes hely. Hogy bővített bemutatás mikor lesz azt nem tudom mert most... (2013.06.23. 21:25) New Forest
  • justStevee: @ChristineK: Szia! Örülök, hogy tetszik :D És nem kell tőlem semmit se akarni :D fogok írni csak ... (2013.06.18. 12:09) Gyorspost

Nagy összefoglaló vol. 2

2013.08.23. 11:19 justStevee

Ahogy ígértem jön a folytatás :D

south-west-trains-2-race-ah.jpg

Na akkor folytassuk a vasúttal. Szinten sok társaság van akik viszik a bizniszt, de itt a National Rail a Jóisten :) A Southwest Trains és First Capital Connect mellett biztos van meg jó pár cég, de azokhoz egyelőre nem volt meg szerencsém. A vasúthálózat kifejezetten jó. Itt is akadnak késések, de itt nem tekintik termesztésnek, mint otthon a MAV. Az utastájékoztatás nagyon profi, a mobil alkalmazásuk nem csak arra jó, hogy megnézd a menetrendet, hanem van benne egy live train opció ahol tudod követni, hogy az általad kiválasztott vonat éppen hol tart és hogy időben van-e vagy éppen késik. Ahogy észrevettem itt általában komoly indokok miatt késik a vonat (baleset, komoly technikai probléma, stb.) A vonatok kényelmesek, itt is találkozhatunk szeméttel, de szerencsére nem jellemző, bar ha az angolok eleresztik magukat itt is tudnak csoda dolgok lenni. Mostanában nézegettem pár messzebb levő úticélt (200 miles+) és rá kellett jönnöm itt is akadnak lefedetlen pontok.... de hát nem is lehet egy ekkora szigetet teljesen, hibátlanul lefedni.

4481963109_60474a0c2c_o.jpg

Jelenleg éppen megy a hiszti, mert az állam tervezi a HS2 megépítését (nem néztem utána mit jelent a rövidítés de valószínű High Speed, mivel ezek a vonatok 250 mp/h-val tudnak majd menni, ez 400 km/h) és 2 dolog miatt sírnak. Az egyik, hogy a vasúthálózat milyen hatással lesz a környezetre (kifejezetten aggodnak a zajártalom miatt) a másik pedig, hogy ennek a költsége 80 billió font és gondolom ezt valahogy az adófizetőknek kell majd előteremteni. De én azért várom mi lesz a vége, remélem még itt fogok élni mire ebből lesz valami és élvezhetem az előnyeit. :)

Most térjünk rá a piszkos anyagiakra, mert általában az érdekel mindenkit. A vasút és buszközlekedés költségeire gondoltam, nem a fizetésemre :) De ne izguljatok arra is sor kerül, mert nincs mit titkolnom/szégyellem és mindenkit érdekel mennyit is lehet itt kint keresni ess abból hogyan lehet megélni. Na de vissza a tömegközlekedés költségeihez. Nem fogom leírni az összes létező költséget, mert akit annyira érdekel az utána néz. Inkább említek két példát és azt is, hogy ez hogy viszonyul az itt kinti keresethez. Sajnos sokan abba a hibába esnek, hogy elkezdik átváltani magyar forintra.... és akkor rettentess drágának tűnik, de ne felejtsétek el, hogy a fizetésem itt kint is költöm el, így számomra teljesen érdektelen, hogy az adott összeg mennyi forintban.

Vegyük először a buszt. Itt van olyan, hogy napijegy. Konkrétan ilyet nem tudsz sehol vásárolni, hanem úgy működik, hogy feltöltöd az Oyster kártyád 5 fonttal (ez a legkisebb feltöltési összeg) és elkezdesz buszozni.. Egy utazás 1.60 font (ha jól emlékszem). Ez elméletben azt jelentené, hogy minden egyes buszozással ennyit vonnak le, de nem... a napi limit 4.20font. Ez azt jelenti, hogyha az adott napon 5X kell buszoznod akkor nem 5X1.60-at fizetsz ami ugye 8 font lenne, hanem levonjak az első 2 utazás arat (3.20font) majd a 3. utazásodkor a maradék 1 fontot. Ezek után már nem vonnak le semmit, ugyanúgy utazhatsz az adott napon. Azaz nem akarnak lehúzni. A hetijegy ara 19.60 font. Van havi is, de azt sose vettem, mert ahhoz mar csináltatni kell Photo travelcardot (ez egy fényképes igazolvány aminek van egy száma, amivel havi bérletet tudsz venni) Gondolom ezzel védik ki, hogy egy bérletet tudjon használni az egész család. Mondjuk az vicces, hogy ez hetijegynél nincs így nyugodtan használhatja bárki az Oystered. Amúgy az Oyster kártyádat tudod regisztráltatni, aminek sok előnye van. Lopás, elvesztés elleni vedelem (Ha elveszted vagy ellopjak akkor bejelented, így a tolvaj nem tudja felhasználni az egyenleged), ha regisztrálva van akkor tudsz refundot kérni. (Ez arra jó, ha pl. elfelejted használni a kártyádat és utána újra használod akkor a rendszer értelmezheti úgy hogy az volt az útvonalad így többet von le mint kellene. Ilyenkor kitöltöd a refund formot és szépen visszarakják a pénzt a kártyádra. Működik a dolog, mert egyszer kellett használnom. 2 nap alatt visszakerült a pénz a számlámra és nem kötözködnek.)

Példa a vasút költségeire. Tőlem Hedge Endbol London Waterloo állomásra 31 font a vonatjegy. Ez kb. egy Győr-Budapest távolságnak felel meg. Igaz a vonatjegyek ára függ az időszaktól is mert csúcsidőben akar ennek a duplája is lehet. Pl. 9 előtt 67 font, ami hatalmas különbség.

Akkor most jöjjön az arányosítás. Az otthoni árak Győr viszonylatban értendőek, mert azt ismerem és nem tudom mennyire lesznek pontosak mert 1 éve nem voltam otthon. 1 buszjegy Angliában 2.10 font (papír alapú jegy drágább, de ezt mar írtam) otthon 300ft (szerintem már van ennyi elővételben is). Győr-Budapest retúr vonatjegy 5000ft, Hedge End-London Waterloo Station (mivel kb. azonos a távolság) 31font. Ha ezeket átszámoljuk akkor a buszjegy 700ft, a vonatjegy 10850ft (350 Ft-os font árfolyammal számolva) ami a duplája a magyarnak, na de most jön a lényeg. Angliában nem kell hozza csodát tenned, hogy havi 1000 fontot keress, otthon viszont a 100.000ft már jobbnak számít, sajnos sokan nem kicsivel alatta keresnek. 1 havi angol fizetésből (az általam említett 1000 fonttal számolva) 476 db buszjegyet vagy 32 db retúr vonatjegyet tudunk vásárolni, míg otthoni 100.000 Ft-ot nézve és az otthoni jegyárakkal számolva 333 db buszjegyet vagy 20 db retúr vonatjegyet tudunk vásárolni. Remélem mindenkinek teljesen érthető a különbség. Ha az angol arányokkal számolnánk akkor 160.000 Ft lenne a minimális fizetés. Elég nagy a különbség úgy érzem. Ezert nincs sose értelme átszámolgatni a dolgokat.

A nagy közlekedösdi után jöjjenek az angolok. Milyenek is ok. Persze ezek is csak az általam tapasztaltak, biztos másnak más jellegű tapasztalatai vannak. Lehet, hogy én a szerencsésebbek közé tartozom, de nincsenek negatív tapasztalataim velük kapcsolatban. Akikkel eddig összehozott a sors azok (akar munkahelyen akar az élet más területén) mind normálisak, kedvesek, jó fejek voltak. Kifejezetten érdeklődőnek és nyitottnak tűnnek. Eddig még senki sem ereztette velem, hogy csak egy „gyökér” bevándorló lennek aki örüljön, hogy itt lehetek. Persze nem kevesen vannak azok is akik ki nem állhatják a bevándorlókat (mert ,hogy elvesszük előlük a munkalehetőséget, de erre majd kitérek később amikor az angol munkamorál lesz terítéken, vagy a minimális politikai áttekintésemnél) de velük szerencsére nem találkoztam. Az angolokról mindenki azt tartja, hogy rohadt nagy alkoholisták és állandóan balhéznak. Ez azért ebben a formában egyáltalán nem igaz. Az angolok pubokban élik a szociális életüket, ott találkoznak a barátaikkal, ismerőseikkel, ott vezetik le a feszültséget egy húzósabb nap után, vagy hétvégén....

Most megint csak ennyi, mert mennem kell dolgozni, de folytatom. 2-3 naponta kerülnek fel az újabb részek, mert még mindig van miről írni. Még 2-3 rész biztos várható. Ha témák kicsit ugrálnak ide-oda vagy van olyan téma ami kapcsolódhatott volna egy másikhoz akkor elnézést, de általában munkában írom a blog vázát és mindig éppen arról írok ami eszembe jut. Itthon már csak helyesírás ellenőrzés, blogra feltöltés és képek beszúrása van. Ha mindenre odafigyelnék és kapcsolódnának a témák akkor pár hétig biztos nem tudnám publikálni, de szerintem így is élvezhető a dolog. A nagy összefoglaló első része itt található meg:

http://wazzengland.blog.hu/2013/08/20/nagy_osszefoglalo_vol

Szép napot mindenkinek

A bejegyzés trackback címe:

https://wazzengland.blog.hu/api/trackback/id/tr15472330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása