WazzEngland

Saját kis szenvedéseim, faszságaim, élményeim Angliában! Sok-sok fotóval illusztrálva, marhaságokkal fűszerezve!

Friss topikok

  • justStevee: @diggerdriver: neked szabad ha tetszik ;) (2013.11.20. 11:28) Szigorúan felnőtt tartalom!!!!
  • justStevee: @k3y: köszi az infót ránézek htmlben és ha megvan ez a sor akkor kijavítom :D remélem meglesz mert... (2013.07.31. 22:12) Nehéz a modellek élete...
  • justStevee: @k3y: köszi az infót :D Újabb dolgot tudtam meg :D Bevallom el se tudtam képzelni hogyan működhet ... (2013.07.31. 09:28) Sokminden és Isle of Wight
  • justStevee: @ChristineK: Gyönyörű és érdekes hely. Hogy bővített bemutatás mikor lesz azt nem tudom mert most... (2013.06.23. 21:25) New Forest
  • justStevee: @ChristineK: Szia! Örülök, hogy tetszik :D És nem kell tőlem semmit se akarni :D fogok írni csak ... (2013.06.18. 12:09) Gyorspost

NINo, banszámla és egyéb nyalánkságok...

2012.11.18. 11:37 justStevee

Igaz tegnapra ígértem a dolgot, de ma lett belőle... de a saját időmet már had osszam be, már azt a keveset ami van... :D Igaz anno azt ígértem, hogy nem én leszek a fény az éjszakában és nem egy, hogyan éljünk Angliában blogot csinálok, de vannak páran akiket érdekelnek a részletek, így a mai postban belemegyek olyan dolgokba, hogy hogyan kell NI interjú időpontot kérni, hogyan zajlik az interjú, bankszámla nyitás illetve mennyivel biztonságosabb az angol internet banking!!

De mielőtt belekezdenék a dolgokba ki kell emelnem egy embert!!! Név szerint LÁSZLÓ BALÁZST (remélem Bazsa nem baj, hogy a teljes neved elárultam :D ), mert nélküle ezek a dolgok nem jöhettek volna létre, vagy lehet, hogy létrejöttek volna csak vért izzadtam volna. Nem ismerjük egymást túl rég óta, de majdnem merem mondani, hogy többet segített nekem, mint eddig életemben bárki. Ezért életem végéig hálás leszek és nem tudom, hogyan fogom viszonozni, de majd biztos kitalálunk valamit. :D Részletekbe nem mennék bele ki ő, mi ő. Majd ha úgy gondolja, hogy elárulhatom, vagy szeretné a nagyvilág elé tárni magát, akkor ígérem kicsit hosszabban beszámolok róla, addig érjétek be ennyivel és hogy nélküle valószínű nem tartanék itt!!! KÖSZÖNÖM!!

Akkor kezdjük a NINo-val ami a National Insurance Number nevet takarja. Ez egy ilyen egybe valami, mert egyben az adószámod, egyben a TB számod is. Máris díjazom az ötletet, nem úgy mint otthon, mindenre külön szám... Ennek elintézésének első lépcsője felhívni a 0845 600 0643 telefonszámot. Itt elgagyogod, hogy ki vagy, mi vagy, stb. Feltesznek pár kérdést, hogy hol laksz, van e melód, vagy még keresed, kérik a telefonszámod, honnan jöttél, meg ilyenek, majd a végén közlik, hogy mi a referencia számod, illetve az interjú időpontját és helyét. De erről a későbbiekben levelet is kapsz, amit majd magaddal kell vinni az interjúra!

Ni card.jpgEgy ilyen kártyát kapsz az interjú után kb 2 héttel, de előtte kapsz egy levelet amiben már közlik, hogy mi a NINo-d! De ne szaladjunk ennyire előre. Miután végeztél a telefonos dologgal, nincs más dolgod mint várni. Várni az időpont napját, illetve, hogy megérkezzen a leveled róla. 

Az aktuális napon elballagsz a megadott címre, ott a recepción le kell adnod az interjúról szóló papírod (ez nem tudom, hogy mindenhol így van-e, mert gondom minden épület más... így a saját élményeimről tudok írni) majd felkísérnek az emeltre és megkérnek, hogy várj (nem kell áldigálnod, kifejezetten kényelmes kanapék vannak), majd pár perc elteltével szólítanak, ami már jókedvre derít, mert a neved úgyse tudják rendesen kimondani :D De rendes gyerekként nem röhögünk, az nem venné túl jól ki magát :D Követed az ügyintézőt. Ő elkéri minden iratodat ami csak van (személyi, útlevél, céges ID card, nekem volt ilyen) majd kér egy proof of adress igazolására szolgáló levelet.. ez bármi lehet ami a Te nevedre szól, arra a címre ahol laksz (a bármi alatt, bármi hivatalosat értek, banktól, szolgáltatótól, munkahelyedtől, stb.) miután ezeket odaadtad, pár alapvető kérdése lesz, a hol születtél, mikor, milyen nemzetiségű vagy, melózol már vagy még melót keresel, stb. majd elviszi a papírjaidat és lefénymásolja. Ez után kapsz 2 papírt, az egyiken pár infó van, meg egy ref szám arról, hogy folyamatban van a NINo igénylésed, a másik lap meg tudni való ezekről. Ez után visszaballaghatsz a „váróba „ mert valahol lecsekkolják a dolgaid... ezt sajnos nem értettem teljesen, de nem vesztettem vele sokat. Pár percig vársz, majd visszaadják a dolgaid és mehetsz Isten hírével. Szóval a NINo interjú nem egy kínvallatás ahol még a cipőméretedre is kíváncsiak, csak az érdekli őket ki vagy, honnan jöttél és mi a bánatot akarsz az ő országukban, semmi extra. Túl nagy angol tudás sem kell hozzá, mert nagyon alap dolgokat kérdeznek.

Na akkor jöhet a bankszámla elintézése. Ez is kb. ugyan az mint otthon, bár azt nem tudom, ha ismeretség nélkül csak úgy beesel akkor hogyan működik, de mivel nekem segített Bazsa barátom, így egyből mentünk a managerhez azt kő nekem bankszámla hő :D Na jó ennél jóval kulturáltabbak voltunk :D Iratokat kértek, meg pár infót, azt jelszót, meg memorable infot kellett megadni. De majd ennek a részletezésébe később megyek bele, az internet banking résznél. Szóval ez sem nagy cucc, jó 20 perces móka, kapsz egy papírt amin mindenféle infó van illetve a bankszámla számod és a short code-od. Azt megint csak mehetsz amerre látsz. :D 1 hétre rá, meg is kapod a bankkártyád illetve pár nappal később megérkezik a PIN kódod meg a csekkfüzeted. Igen jól olvassátok, a csekk füzetetek, itt ilyen is van. Én is meglepődtem, de most már ilyenem is van :D Még nem tudom ezt hol fogom hasznosítani az életemben, de egyszer mindenre fény derül.  

lloyds_01.jpg

Eme csodálatos bank ügyfele lettem. :D Mondjuk eddig semmi bajom nincs velük és sokan dicsérik. Itt bankból is annyi van, mint égen a csillag.... választani azt lehet.

Most jöjjön az internet banking téma. Mert ez is megér egy misét. A magyarhoz képest szerintem sokkal biztonságosabb. Ebből akadt is problémám, mert az első internet banking használatom nem sikerült, így reseteltem a dolgaim és jó 1 hétig nem is tudtam használni, amíg Bazsa nem segített :D De kezdjük az elején. A belépés első fele semmiben sem különbözik az otthon megszokottaktól, beírod az ID számod, majd a jelszavad és tovább... na de itt jön a fordulat :D még nem vagy bent az internet banking felületeden, hanem itt meg kell adni a memorable infódat... szóval nem árt rohadtul megjegyezni a bankban :D De nem az egészet kérik hanem van 3 rubrika és ki van írva fölé, hogy az infó hányadik karakterét kell oda betallóznod egy listából (a listában az angol ABC összes betűje szerepel és a számok 0-9-ig) majd ha ez is megvan, nyomsz egy tovább gombot és már bent is vagy a felhasználói felületen, ahol még a jövő hetet is tudod managelni. :D (Nem tudom a többi bank is ilyen keményen tolja a beléptetést, de ez nekem kifejezetten szimpatikus) Amúgy miután reseteled a jelszavad, a memó infót vagy mindkettőt még nincs megoldva minden, mert fel kell hívni az ügyfél szolgálatot ahol beazonosítanak, hogy tényleg Te vagy az aki a számla tulaja, ami nem csak abból áll, hogy kérik az adataidat, hanem menet közben feltesznek random kérdéseket (hány accountod van, van e overdraftod, stb. )  

Szóval biztonság mindenek felett. Az internet banking rohadt nagy előnye, hogy itt mindent el tudsz rajta intézni. Különböző megtakarítási számlákat nyithatsz, overdraftot (ez az otthoni folyószámla hitelnek felel meg) intézhetsz, hitelért folyamodhatsz, meg még mittom én mit nem :D Szóval frankon megtervezett rendszer ez.

Ma pedig ha minden jól megy (és miért ne menne jól, eddig amit a Bazsával intéztem az minden frankon ment) akkor előfizetéses telefon tulaj leszek, ez a feltöltős Orange-os fos kikészít idegileg...

Reményeim szerint ma este már egy Samsung Galaxy Note II mellett hajtom álomra a fejem :D Tudom baszott nagy 5,5” de így egy darabig nem kell tabletet vennem, mert tartalom fogyasztásra és előállításra is jó. Így melóból hazafelé már neki tudok állni a blogspotnak, itthon már csak formázni kell, meg képeket beszúrni.... ez azért kifejezetten előnyös lenne :D Ő lenne az:

Galaxy Note ii.jpg

Ha valami folytán mégse jönne össze a Note II, amit kifejezetten nem szeretnék akkor a legfrissebb Gugli referencia modell lesz a választásom a Nexus 4, ami szintén jó telefon, de a Note II-őn mégis csak egyszerűbb blogot szerkeszteni. Na de ez majd ott kiderül, remélem minden simán fog menni és nem lesz gond. Amúgy ez a Nexus 4:

Nexus4.jpg

Így most ennyi, este ha még lesz kedvem és idegzetem, akkor jön egy újabb post a belvárosi kiruccanásunkról :D Addig is mindenkinek kitartást, meg ilyenek :D

A bejegyzés trackback címe:

https://wazzengland.blog.hu/api/trackback/id/tr814912464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GodSeth 2012.11.20. 14:10:36

"Ez után visszaballaghatsz a „váróba „ mert valahol lecsekkolják a dolgaid... ezt sajnos nem értettem teljesen, de nem vesztettem vele sokat."
Gyanítom ez ugyanaz, mint hungarisztánban nálunk amikor a rendőr igazoltat, leprióz téged, és ott bizony még azt is tudják, hányszor fingasz egy nap! De itthon se nagy dolog, egy percen belül tudnak az emberről mindent. :) A kapott válasz értelmében a rendőr pedig tud tovább intézkedni. Itt nyilvánvalóan persze rendőrről szó sincs, maximum egy nemzetközi alap adatbázis, amihez hozzáférnek az ott dolgozók, és talán leginkább az érdekli őket, hogy köröznek-e téged jelenleg valahol, vagy hogy büntetetlen előéletű vagy-e, stb... (gyanítom Angliában nem kell erkölcsi bizonyítvány, tehát aki ilyet kap az nagy valószínűséggel tiszta, legalábbis így gondolkodom)

justStevee 2012.11.24. 15:45:59

@finnorszag:
de kell erkölcsi itt azt CRB-nek hívják és az Interpol állítja ki :D nekem is van, néhány munkakörnél elengedhetetlen, főleg a cartetaker munkában.
süti beállítások módosítása